Hoppa till sidans innehåll

Hur funkar gräsklipparen?


Gräset klipper vi själva. Ingen annan kommer och klipper åt oss så det är bara att haka på mackapären och sätta igång. Du behöver bara en bil med en ordinär dragkrok. Lagom hastighet är ca 10 - 15 km/h. Kör man fortare studsar klipparen en del varför gräset blir längre och ojämnare klippt.

Börja med att köra ned längs ena bankanten. Vänd tillbaks på banans mittlinje. Sedan kör du kant i kant med första klippet och fortsätter så tills hela banan är klippt. På det sättet blir det alltid samma svängradie i banänden. Vill man ha det riktigt galant kör man först åt ena hållet och därefter åt andra, dvs "mothårs". Gräset lägger sig något i klippriktningen och genom att klippa en gång åt andra hållet blir resultatet kanonbra.

Nya klipparen

Det är bra att motionera den gamla klipparen lite då och då så att den inte beckar ihop helt. Den är lite krångligare att hantera men funkar bra den med.

Gräsklipparen

Backa upp framför klippaggregatet och rikta upp kroken så noga du kan. Du kommer knappast att lyckas pricka så exakt att det bara är att hänga på kopplet. För att orka röra aggregatet så att du kan sikta in draget måste du först frikoppla samtliga fem cylinderenheter enligt bilden nedan. Innan du börjar klippa ser du förstås till att det är luft i samtliga hjul.

frikoppling av klippcylinder

Vrid de två rattarna på varje klippcylinder, enligt pilarna ovan, så frikopplas hjulen och kan snurra fritt. Troligen behöver du rucka lite på respektive hjul för att kunna vrida fram frikopplingsvredet. När samtliga fem klippcylindrar frikopplats från hjulen kan hela klippaggregatet släpas för hand ganska enkelt och det är då inte särskilt svårt att sikta in kulkopplingen på bilens drag.

Se till att draget faller ned ordentligt på kulan och går i lås. Därefter kopplar du in de fem klippcylindrarna genom att vrida tillbaks frikopplingsvreden igen. Var noga med att du kopplar in SAMTLIGA frikopplingar så att inte någon klippare endast drivs från ena sidan. Då är risken stor att den sidan överbelastas och går sönder.

Nu är det bara att börja klippa! En god idé är att köra längs ena bankanten och vända skarpt i banslutet så att man kommer in på mitten av banan på tillbakavägen. Sedan är det bara att lappa över tidigare klipp lite lagom så är man snart över på andra bankanten. Lagom fart är 15-20 km/h.

Vi klipper SAMTLIGA banor (och inte bara den i vindriktningen) liksom depån.

När du har klippt färdigt skall du gå in på hemsidan och under "Våra flygfält" -> "Storängens Modellflygfält" -> Nu har jag klippt fältet... och skriva in att du har klippt fältet. Då kan övriga medlemmar se detta.

Liksom att de kan se att ingen har klippt på ett tag...

Liksom att de kan se VILKA som klipper fältet regelbundet...

Och vilka som aldrig gör det...

Tänk vad skönt det är att komma ut och upptäcka att fältet är nyklippt.

Ha en trevlig flygning!

//Mange

Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:38 Skribent: Magnus Bernroth

Postadress:
Strängnäs MF - Flygsport
Åke Carlsson, Fridhemsgatan 21 N
64540 Strängnäs

Besöksadress:
Storängens Modellflygfält
64592 Strängnäs

Kontakt:
Tel: 0707605223
E-post: strangnasmodellflyga...

Se all info