Hoppa till sidans innehåll
Foto: Magnus Bernroth Manges gamla CAP

Tips&Tricks


Planera din flygresa

Ska du flygluffa till någon avkrok i världen? Vilka flyglinjer finns och hur går dem? Kolla in sajten https://www.flightsfrom.com/ En smidig sajt som snabbt listar vilka linjer som finns. Ett tips: Sök baklänges dvs börja på den plats dit du vill och se vilka linjer som tar dig dit.

 

Börjar din gamla gräsklippare bli trött och seg i motorn?

När en gammal trotjänare med Briggs&Stratton-motor börjar närma sig 30-års åldern brukar de tappa kompressionen och börja bli tjuriga att starta. Vill du enkelt ge den 30 nya år? Och slippa allt modernt EU-anpassat skräp som kräver 4 armar och händer samt skyddshjälm med ögon- och öronskydd för att startas?

B&S-motorn är en gammal hederlig sidventilare (finns det ohederliga sådana?) Vad som händer under 30 år är att ventilerna sakta slits ned i sätena och till slut är ventilspelet helt borta och ventilerna börjar läcka och kompressionen försvinner. Tyvärr finns det inga justeringsmöjligheter för ventilspelet! Man får helt sonika demontera ventilerna och slipa av ca 0,1 mm av ventilskaftet. Slipa gärna in ventilen i sitt säte med lite karborundum (finns på Biltema) och återmontera alltsammans. Nu kommer du bli mäkta förvånad över vilken häftig kompression motorn har återfått och du kan se fram emot 30 nya bekymmersfria års gräsklippning.

 

Lyssna gratis på Spotify utan reklam och andra begränsningar

Gå in på Spotify's Webbspelare, http://play.spotify.com/ och skaffa ett vanligt gratiskonto (ifall du inte har något). Nu drabbas du av en massa reklam som ramlar in mellan dina låtar vilket är väldigt enerverande. Då installerar du en liten gratisapp som heter Adblock Plus, http://adblockplus.org/ Se till att du väljer rätt version för din webbläsare (Chrome, IE eller vad du nu har). När du har installerat Adblock går du in i dess inställningar och klickar ur bocken "Tillåt viss icke störande reklam". Nu är det bara att lira på för fulla segel!

Men det funkar bara på webb-versionen av Spotify. Inte på appen som man normalt laddar ner till datorn. 

 

Finns det något modellflygfält dit jag ska?

Ska du ut och resa i sommar? Och undrar om det finns något modellflygfält i närheten? Sluta undra och klicka här, Modellflygfält i Sverige

 

Kolla om trafikflyget är på tid

Ska du hämta folk på Arlanda eller Skavsta och vill ha reda på om flyget är på tid? Det kollar du här; Arlanda alternativt Skavsta.

Det finns ochså en kul sajt www.flightradar24.com där man i realtid kan se var de olika trafikflygplanen befinner sig.

 

Blev chilligrytan alldeles för stark?

Mosa en halv banan och rör ned i grytan. Bananen innehåller något som neutraliserar de ämnen vi upplever som starka.

 

Skriva specialtecken på datorn

Undrar du över hur man skriver t.ex. 28°C, 12 m², Ø 6 mm eller kanske R=33Ω? Det är enkelt. Klicka på "Start" längst ned till vänster i Windows. Välj "Kör..." och skriv in "charmap" (utan fnuttar) och klicka på OK. Då startar ett litet trevligt program som listar upp alla tillgängliga tecken. Och de är många numera. Nu är det bara att leta fram önskat tecken och klippa och klistra i sin text.

 

Tycker du att bokstäverna på hemsidan är små och svåra att se?

Håll ned Ctrl-knappen och tryck på plusknappen så förstoras bilden på skärmen. Detta funkar likadant, oavsett webbläsare eller hemsida som du är inne på. När du vill gå tillbaks håller du ned Ctrl-knappen och trycker på nollan.

Gissa vad som händer om du håller ned Ctrl-knappen och trycker på minus????

 

Uppdaterad: 20 JUN 2018 13:03 Skribent: Magnus Bernroth

 

NOTAM info 

Svenskt Modellflyg

www.satertorpsgrus.se

Ramirent

Svenska Spel, SVEA

RC-Hotel Corfu

Gasman's Fuel

 

Hitta oss på Facebook:

Hitta oss på Facebook

Sök...

Webbkarta...

Om cookies...

Postadress:
Strängnäs MF - Flygsport
Åke Carlsson, Fridhemsgatan 21 N
64540 Strängnäs

Besöksadress:
Storängens Modellflygfält
64592 Strängnäs

Kontakt:
Tel: 0707605223
E-post: strangnasmodellflyga...

Se all info