Hoppa till sidans innehåll

Flygsimulator på din PC


På marknaden finns många flygsimulatorer för PC. De kostar generellt några tusenlappar i inköp och är undantagslöst mycket realistiska. Några av dem kräver dock ganska mycket av din PC för att fungera fullt ut.

Det finns dock ett mycket prisvärt alternativ för att få en fullt fungerande simulator för mindre än 2 hundralappar. Det är FMS, -Flying Modell Simulator.

Det är ett gratisprogram som fungerar alldeles förträffligt för Windows-datorer. Vad som inte är gratis är styrdonet. Men det kan du köpa antingen på Svenskt Modellflygs Nätshop eller på Hobbex för mindre än 2 hundralappar. Styrdonet ser ut precis som en ordinär 4-kanalare och är försedd med en vanlig USB-sladd. Programmet FMS laddar du ned gratis här.

 

FMS

FMS är ett hyggligt och mycket prisvärt alternativ för att hålla igång spakvanan på vintern.

 

Har du Windows Vista eller Windows 7 måste du välja version beta 7 och dessutom hämta en speciell DLL-fil och kopiera manuellt till programkatalogen för FMS. Den filen hittar du här. I FMS instruktionen står det att DLL-filen ska kopieras till Windows System32-katalog. Det funkar dock inte utan den ska läggas i programkatalogen där du installerade FMS och ingen annanstans.

 

När du sedan startar programmet kommer du att upptäcka att det inte finns en sportmössa att flyga eftersom spakarna går fullständigt fel. Det rättar du till på detta sätt;

 

-Starta programmet och välj i menyn "Styrdon" och "Analog Styrenhet"

 Då får du upp följande bild;

Styrdonsval

 

-Markera "Joystick" och tryck "OK".

 

Tro dock inte att det funkar för det. Det är mer kvar att ställa in. Men nu har vi talat om vilket styrdon vi använder. Nu måste vi ställa in en massa andra grejer innan det går att flyga.

 

-Välj på nytt i menyn "Styrdon" och "Analog Styrenhet" men klicka nu på knappen "Kalibration" (ja jag vet, översättningen är helknäpp här). Då får du upp följande bild;

Kalibrering

 

-Ändra siffror och bockar i vänstra halvan precis som det ser ut på bilden ovan! Då kommer trottel och rodren att hamna på rätt spakar och gå åt rätt håll.

 

-Därefter klickar du på "Kalibrera" och följer instruktionerna så får du änd- och centrumlägena rätt. Nu ska det funka! 

 

Därefter kan du testa olika grafiska inställningar för bästa prestanda. FMS kräver inte särskilt mycket av datorn så även enklare burkar som har några år på nacken fungerar oftast alldeles utmärkt.

 

Detta styrdon funkar även på en hel del andra simulatorer, t.ex. nedanstående Phoenix. Hör efter med flygskolan om du är intresserad.

 

Phoenix Simulator

Phoenix är otroligt realistisk.Titta bara på gräset. Flygegenskaperna är också outstanding.

 

 

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:38 Skribent: Magnus Bernroth

Postadress:
Strängnäs MF - Flygsport
Åke Carlsson, Fridhemsgatan 21 N
64540 Strängnäs

Besöksadress:
Storängens Modellflygfält
64592 Strängnäs

Kontakt:
Tel: 0707605223
E-post: strangnasmodellflyga...

Se all info